Наші контакти Перезвонить Мне
Наші контакти
Або можете оформити замовлення через месенджер
Тел.
Перезвонить мне
Каталог товарів
Графік роботи магазину: 9:00 - 18:00 Вихідні: субота і неділя

Як встановити бойлер своїми руками

Як встановити накопичувальний водонагрівач:

    Підготуйте інструменти та матеріали:

  • Водонагрівач;
  • Перфоратор або ударний дриль;
  • Свердло по бетону;
  • Рівень;
  • Молоток;
  • Гайковий ключ і плоскогубці;
  • Викрутка;
  • Рулетка;
  • Олівець;
  • Анкерні болти або гачки;
  • ФУМ-стрічка;
  • Запобіжний клапан;
  • 2 гнучких шланги;
  • 3 трійники діаметром ½ дюйма;
  • 3 крани Ду15;
  • Кабель ПВС 3 × 2,5;
  • Дифавтомат на 16 А.

 

Виберіть місце для встановлення бойлера:

  • Переконайтеся, що стіна, на яку ви плануєте встановити водонагрівач, досить міцна, щоб витримати його вагу.
  • Виберіть місце, де буде зручно підключити водонагрівач до системи водопостачання та електромережі.
  • Врахуйте, що водонагрівач повинен розташовуватися не ближче, ніж за 50 см від стелі та інших перешкод для зручного доступу до нього.
  • Зверніть увагу на наявність дренажного відведення для можливого зливу води під час обслуговування або ремонту.
  • Накопичувальний водонагрівач краще розміщувати ближче до стояків холодної та гарячої води, щоб зменшити довжину підвідних труб та забезпечити гарний тиск. Бойлери невеликого об'єму можна закріплювати на будь-які стіни, але для моделей об'ємом понад 80 літрів підходять лише несучі перегородки з цегли та бетону. Самі по собі водонагрівачі важать небагато, але разом з водою навантаження значно збільшується.

З урахуванням цього, в квартирі не так багато підходящих місць для встановлення накопичувального водонагрівача. Як правило, вибір зводиться до чотирьох варіантів:

  • Над унітазом у туалеті — поруч зі стояками, не займає місце у ванній, можна сховати за фальшстіну в коробі з комунікаціями.
  • Над ванною — підходить для суміщених і невеликих санвузлів, майже не заважає при довжині ванни від 160 см.
  • Під мийкою на кухні — тільки для невеликих моделей на 10–15 літрів.
  • Під стелею в передпокої або коридорі — в основному використовується з горизонтальними бойлерами і для економії місця, але вимагає додаткового прокладання труб.

 

Закріпіть водонагрівач:

Монтаж виконується за допомогою крюків, які кріпляться до стіни, на них надівається накопичувач. Або спеціальної планки, яка монтується до поверхні анкерними болтами, а бойлер закріплюється вже на неї.

Виміряйте розміри водонагрівача

Вимірявши розміри бака, оцініть розташування на стіні таким чином, щоб від кутів та країв ніш залишалося зазори 2–3 см, а захисну кришку можна було зняти для ремонту та обслуговування. Від стелі необхідно зробити зазор не менше 5–7 см, щоб підвісити бак на крюки або планку.

Розмітьте та просвердліть отвори

Використовуючи шаблон, розмітьте та просвердліть отвори під крюки або анкерні болти. Якщо є облицювання плиткою, спочатку пройдіть її спеціальним свердлом для кераміки. Потім свердліть основну частину стіни перфоратором або ударною дриллю з буром по бетону.

Встановіть у отвори крюки або ввімкніть анкерні болти

Встановіть у отвори дюбелі та завертіть крюки. Або вставте анкерні болти через отвори монтажної планки у стіну та закрутіть їх ключем.

Підвісьте бойлер на кріпильні елементи

Підвісьте бойлер на кріпильні елементи. За допомогою рівня перевірте, чи немає відхилень по горизонталі та вертикалі. У протилежному випадку з'явиться ризик утворення повітряних заторів та виходу з ладу ТЕНа.

Важливо! Водонагрівачі з вертикальним розташуванням ні в якому разі не можна монтувати горизонтально для економії місця.

Підключіть бойлер до водопроводу

Гідравлічний зв'язок здійснюється за наступною схемою. Самі з'єднання можна виконати як за допомогою гнучкого підводу, так і металопластиковими або поліпропіленовими трубами. Перший варіант простіший, тому розглянемо його. Навертіть на трубопровід холодної води бойлера трійник.

Навертіть на трубопровід холодної води бойлера, позначений синім кольором, трійник діаметром ½ дюйма. До нижнього відгалуження підключіть запобіжний клапан (стрілкою в бік нагрівача води), а до бічного - кульовий кран. Він знадобиться, коли буде потрібно випустити воду. Усі різьбові з'єднання затягніть ФУМ-лентою. На вхідний кран стояка холодної води встановіть трійник.

На вхідний кран стояка холодної води встановіть трійник і підключіть до нього кульовий кран, перед тим намотавши на різьбу ФУМ-ленту. З'єднайте новий кран з запобіжним клапаном на бойлері за допомогою гнучкого підводу. Поставте гумові прокладки під гайки і затягніть їх ключем.

Накрутіть на трубопровід гарячої води бойлера кульовий кран, а на вхідний кран стояка гарячої води - трійник. Затягніть всю різьбу ФУМ-лентою і з'єднайте новий кран з трійником за допомогою гнучкого підводу з встановленими під гайки прокладками. Затягніть з'єднання спочатку вручну, а потім ключем. Підключіть бойлер до найближчого змішувача.

Якщо немає можливості встановити трійники на стояках гарячої і холодної води, то підключіть бойлер до найближчого змішувача. У цьому випадку трійники встановлюються на штуцери гарячої і холодної води умивальника, а потім до трійників підключаються гнучкі підводи змішувача і водонагрівача. На носик запобіжного клапана надягніть шланг і виведіть в каналізацію. a.d-cd.net

На носик запобіжного клапана надягніть шланг і виведіть в каналізацію. Через нього іноді буде капати вода при нагріванні і розширенні - це нормально. Якщо бойлер знаходиться над ванною, трубочку можна не виводити: краплі просто потраплять у водовідведення.

Підключіть бойлер до електромережі

Якщо у водонагрівача вже є готовий кабель з вилкою, достатньо лише вставити її в розетку з заземленням. При цьому не можна використовувати подовжувачі та трійники, оскільки навантаження на мережу досить високе: всі додаткові контакти будуть сильно нагріватися, що може призвести до пожежі.

У інших випадках кабель доведеться підключити самостійно. Якщо його немає в комплекті - використовуйте трьохжильний провід зі сеченням 1,5, а краще 2,5 мм². Бажано підключатися безпосередньо від електрощита. Прокладіть кабель від квартирного щитка і підключіть до бойлера

Перед початком робіт відключіть подачу електроенергії, відключивши вимикач в під'їзді.

Покладіть кабель 3 × 2,5 мм² від квартирного щитка і підключіть до бойлера через диференційний автоматичний вимикач на 16 А. Потім підключіть проводи до клемника на водонагрівачі: фазний - до виводу L, нульовий - до N, а заземлення - до контакту PE або до корпусу. 7. Зробіть пробний запуск!

Перед включенням бойлера обов'язково заповніть бак водою. Для цього перекрийте кран на стояку ГВС, а потім відкрийте вентилі на вході та виході водонагрівача. Увімкніть гарячу воду на найближчому змішувачі та зачекайте декілька хвилин, поки з крана не піде рівна струменева без перебоїв і повітря. Увімкніть гарячу воду і зачекайте, поки з крана не піде рівна струменева.

Закрийте змішувач. Уважно огляньте всі з'єднання на водонагрівачі та переконайтеся в відсутності протікань. Увімкніть водонагрівач в розетку або через дифавтомат і запустіть нагрів за допомогою кнопки або регулятора температури.

 
Дата: 03.06.2024 | Переглядів: 160